Jedová chýše a muzeum Retro computer (expozice nejen pro děti)

Jedová chýše je expozicí určenou pro milovníky hororů a historie. Prohlídka rozsáhlých dvoupatrových středověkých sklepů (1240 m2) s tajemnou expozicí pro ty, kteří mají pro strach uděláno. Druhá expozice s názvem muzeum Retro computer představuje sbírku počítačů ze 70–80. let minulého století.

EXPOZICE JEDOVÁ CHÝŠE

se nachází přímo pod restaurací U Zlatého beránka v Žatci. Dva sousedící domy jsou propojené tunelem vysokým 150 cm, vybudovaným za 2.světové války (úniková cesta při bombardování).
Vstupenku do Jedové chýše zakoupíte na baru v restauraci U Zlatého beránka. Na místě je možné objednat středověkou hostinu, zakoupit občerstvení popř. ochutnat různé "elixíry".

RETRO COMPUTER

Expozice představuje počítače používané za socialismu nejen v Československu ale také ve světě: firem HP, Datapoint, Olivetti, Tesla, Osborne, Commodore, Atari, ZX Spectrum, Robotron, Epson, Sirius Victor, Sony apod. (přes 135 kusů funkční techniky . Některé neuvidíte v ČR ani v Evropě v technických muzeích, protože se jedná o ojedinělé rarity a katalogizované počítače. Soukromá sbírka Pavla Jambora z firmy OnlySoft.cz, kterou zapůjčil sociální firmě pro potřeby stálé expozice, je vhodná i pro vzdělávací účely pro školní kolektivy (seznámení s vývojem IT od 70. let). Na třech pozicích je možné si zahrát počítačové hry 80. let.

https://www.retrocomputer.cz/portfolios