Stekník obohatí nominaci žatecké chmelové krajiny na UNESCO

Státní zámek Stekník u Žatce by mohl obohatit seznam světového dědictví v rámci nominace žatecké chmelařské krajiny. Zařadil by se tak po bok historického centra Prahy, Kutné Hory nebo Českého Krumlova. Zároveň by se stal osmým zpřístupněným objektem ve správě Národního památkového ústavu na seznamu světového dědictví, kde jsou v současnosti zapsány zámky v Českém Krumlově, Kroměříži, Lednici, Litomyšli, Telči a Valticích a zahrady pod Pražským hradem.

Rokokový zámek Stekník je přímo spojený s pěstováním chmele na Žatecku, jeho majitelé: Kulhánkové z Klaudensteina, Korbové z Weidenheimu, Hennetové a rodina švýcarského konzula Gerolda Déteindra se věnovali pěstování a šlechtění steknického chmele, jeho kvalitu potvrzují i získaná světová ocenění z let 1855, 1900, 1902, 1906 a 1908. Chmel se dostal také do rokokových fresek zámeckých interiérů a do výzdoby selských usedlostí, které byly postaveny po požáru obce v roce 1784.

V obci Stekník bylo možné pozorovat celý proces zpracování, od pěstování chmele, přes sušení v místních sušárnách až po zpracování v místním pivovaru, který založili Korbové z Weidenheimu v 19. století. Zlatavý mok se v obci vyráběl až do roku 1904, kdy byl původní pivovar přestavěn na hostinec U Chmelové šišky. Zajímavostí je také to, že švýcarský konzul Déteindre místní chmel prodával až do Francie, Egypta a Maroka.

Po roce 1949 sloužil zámek Stekník chmelovým brigádám a několikrát na něm přespal i Zdeněk Svěrák se svými studenty. V letech 1952 – 1967 celý objekt využíval Výzkumný ústav chmelařský a v části objektu se dokonce skladovala hnojiva. Bývalé zámecké chmelnice převzaly nejprve Československé státní statky a následně zmíněný Výzkumný ústav chmelařský. Nebýt podnikatelských záměrů zámeckých pánů, zřejmě bychom dnes nemohli obdivovat rozsáhlou plochu chmelnic, které obklopují malou obec, která byla v roce 1995 prohlášena vesnickou památkovou zónou. Na Žatecko v květnu zavítala mezinárodní komise, která bude posuzovat rozsah nominace a její úpravy.

Ve Stekníku by mohlo vzniknout návštěvnické centrum chmelové krajiny. Ještě v letošním červenci dojde v obci k otevření tzv. chmelových stezek, které návštěvníky seznámí s pěstováním chmele a historií obce. Pokud vše půjde dobře, bude se o zápisu rozhodovat v roce 2021.